Sint Servatiuskerk Borkel mogelijk Gemeentelijk monument

Het college van burgemeester en wethouders is van plan om de Sint Servatiuskerk met bijbehorende pastorie aan de Dorpsstraat te Borkel aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

De Sint Servatiuskerk is een neogotische kerk gebouwd in 1844 en ontworpen door architect de heer Klessens. De kerk werd echter pas in 1881 ingewijd. De huidige pastorie ten westen van de kerk werd tijdens een grote verbouwing gebouwd. De Architect L. Kooken ontwierp de huidige pastorie.
Tegenwoordig wordt de bovenverdieping van de pastorie verhuurd aan particulieren. Een dagcentrum voor ouderen en zieken, genaamd Zorgboerderij de Pastorie, maakt gebruik van de begane grond. Aan de zuidzijde van de kerk en pastorie ligt een parkachtige omgeving. Ten noorden ligt het oude kerkhof en is sinds de bouwdatum in gebruik. Tegenwoordig ligt een uitbreiding van het kerkhof aan de Dommelzijde.

Na besluitvorming over aanwijzing van deze panden tot gemeentelijk monument, telt de gemeente Valkenswaard in totaal 35 gemeentelijke en 21 rijksmonumenten


Bron: website gemeente Valkenswaard
Tags: , ,

0 reacties

Leave a Reply