Mariakerk en pastorie aan warande gemeentelijk monument

Het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft de Heilige Mariakerk aan de Warande, met pastorie en bijbehorende muur, aangewezen als gemeentelijk monument. Dit op advies van de monumentencommissie.

De Mariakerk is gebouwd in de jaren 1951 – 1954 en ontworpen door de voor Brabant zeer belangrijke wederopbouwarchitect Jos Bedaux. De vormgeving is traditioneel en sober. De vormen zijn hoofdzakelijk geïnspireerd op het zeventiende-eeuwse classicisme en de barok, waarbij de inwendige opzet van het koor enigszins teruggrijpt op de romaanse en vroegchristelijke bouwkunst.
De kerk is een interessant voorbeeld van wederopbouwarchitectuur voor de kern Valkenswaard. De vormgeving is uniek voor de regio. De buitenkant is vrij gaaf behouden en het interieur is erg sober, maar wel indrukwekkend. Dit komt vooral door de hoogte van het schip.
Stedenbouwkundig kan de kerk gezien worden als een 'landmark' aan het Warandeplein, te midden van groen, op de hoek van de Warande en Den Haas. Het gebouw is het visuele hart van een naoorlogse wijk.

De pastorie, die door een muur met het kerkgebouw is verbonden, vormt samen met de Mariakerk een ensemble. De vensters op de begane grond en de 1e verdieping zijn regelmatig verdeeld over de voorgevel van de pastorie. De hoofdentree met dubbele voordeur met omlijsting en daarboven een gevelplaat met lantaarn, toont overeenkomsten met de hoofdingang van de kerk.

Cultuurhistorisch vormen de kerk met pastorie een illustratie van de groei van het katholicisme in Brabant in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Website Gemeente Valkenswaard
Tags: , ,

0 reacties

Leave a Reply